"La vida de los peces" (Viata pestilor) este o poveste dureroasa de dragoste, o poveste a unei iubiri imposibile si a unei iubiri care ramane in suflet chiar si peste zece ani. Filmul spune povestea lui Andres si a lui Beatriz. Andres locuieste de 10 ani in Berlin, este jurnalist si calatoreste tot timpul. Beatriz este casatorita si are doua fiice gemene de cinci ani. Cei doi, Andres si Beatriz, au fost prima iubire a fiecaruia, iar povestea lor s-a destramat in momentul cand el a decis sa ia o pauza si a plecat pentru trei luni in Europa. Cele trei luni au durat zece ani.
Pelicula regizata de Matias Bize este de-a dreptul senzationala, iar finalul filmului este unul imprevizibil. Pe mine, cel putin, filmul asta m-a tinut in suspans si m-a facut sa traiesc durerea celor doi protagonisti, revederea lor. Beatriz trebuie sa decida daca va renunta la viata ei de familie, la cele doua fiice, la sotul ei pentru a isi retrai iubirea alaturi de Andres...
Mi-a placut filmul. Alaturi de "El trespatio: The Backyard" al lui Carlos Carrera, cred ca "La vida de los peces" este filmul meu preferat din cinematografia sud-americana. Si, asa cum ati mai citit, chiar am vazut suficiente filme sud americane in ultimii doi ani.
La "Vida de los peces" a fost proiectat in aceasta seara in Piata Unirii, la editia a X-a a Festivalului International de Film Transilvania. Mi-ar placea sa stiu ca si regizorul acestui minunat film este in Cluj si chiar o sa incerc sa aflu.
Astazi am mai vazut inca un film bun, de aceasta data este vorba de un documentar "Romane Yasfa" care o are ca regizor pe sora regelui romilor Florin Cioaba, Luminita Cioaba, o fiinta absolut splendida. "Romane Yasfa" este o poveste dureroasa, este un documentar despre Holocaustul vazut de etnia roma. Putini stiu ca in anul 1942, romii din Romania au fost deportati in Transnistria, ca acestia, asemenea evreilor, au suferit mari pierderi, ca au fost chinuiti ingrozitor, ca au fost furati, ca au fost dezbracati, iar femeile rome violate. Putini stiu ce s-a intamplat cu adevarat in timpul Holocaustului. "Romane Yasfa" este un documentar plin de interviuri, in care figuri simpatice, figuri ale unor supravietuitori ai Holocaustului, dintre care cel mai batran are 108 ani, ne spun istoria. Ne spun istoria asa cum a fost ea, asa cum au vazut-o ei. Regizoarea a lucrat cativa ani la acest film, cred ca vreo cinci si cred ca asta se vede. Se vede munca asidua pentru a face un film documentar cu adevarat bun.
Am avut ocazia sa vad si o mica parte din filmul "Los lunes al Sol". Am vazut numai vreo 10-20 de minute din aceasta pelicula care reda viata unor someri. Sa nu credeti ca nu mi-a placut. Am plecat pentru ca datoria m-a chemat si a trebuit sa scriu un text pentru ziar, insa amicul meu Razvan a apreciat filmul ca fiind unul bun. Si, credeti-ma, cu Razvan am vazut numai filme bune. Am uitat sa mentionez ca regizorul Fernando Leon de Aranoa, cel care a realizat "Los lunes al sol" este in Cluj. Asa ca, daca vedeti cumva un tip inalt, cu parul lung si cu o figura straina, intrebati-l despre filmele lui.:)
Scoobytza
PS: Imi pare rau insa nu am gasit un trailer pentru "Romane Yasfa".