miercuri, 25 august 2010

Suad - Arsa de vie (un roman de exceptie)

Doar cateva ore. Atat mi-a trebuit ca sa citesc povestea cutremuratoare a lui Suad, o tanara musulmanca, nascuta si crescuta pana la varsta de 17 ani in Cisiordania.

Cartea "Arsa de vie" m-a ajutat sa imi fac o imagine despre drama de a te fi nascut femeie intr-o lume musulmana, unde o femeia valoreaza mai putin decat o vaca sau decat o capra pentru ca "nu aduc bani". "Arsa de vie" este un roman exceptional, pe parcursul caruia m-am transpus in pielea personajului principal - tanara fata maltratata, care traieste o poveste de iubire intr-o tara unde simplul contact vizual cu un barbat este interzis. Intr-o tara in care barbatul este rege, iar a fi femeie este o tragedie - Suad trebuie sa supravietuiasca nedreptatilor. Pentru ea, casatoria este libertatea de putea iesi pe poarta casei neinsotita, bucuria de a merge pana la magazin pentru a cumpara o paine sau de a purta pantofi. O femeie musulmana casatorita are mai multe drepturi decat una fara sot. Suad stie sa faca tot ceea ce trebuie intr-o casa - munceste pe camp, are grija de animale, stie sa faca branza sau paine, stie si sa spele. De fapt, tanara povesteste ca o singura greseala in activitatile zilnice i-ar fi adus o bataie ingrozitoare cu cureaua.

In volum este descris si momentul in care Suad culege din greseala o rosie necoapta, iar tatal ei observa asta. Fata este trasa de par si batuta atat de tare incat fiecare parte a corpului ei doare. La un moment dat, pentru ca oile au ajuns inaintea lor acasa, Suad si sora ei mai mica Hanan sunt batute, iar apoi legate de un stalp si lasate sa doarma in staulul vacilor. Toate momentele de violenta la care este supusa Suad sunt descrise in detaliu astfel incat cititorul sa isi poata da seama care este calvarul prin care tanara fata a trecut. Pentru ea casatoria o reprezinta o salvare, iar in momentul cand afla ca vecinul ei Fayez a cerut-o de sotie este mai mult decat fericita. Parintii ei insa refuza cererea in casatorie pentru ca fata are o sora mai mare. La cativa ani dupa aceasta cerere, Suad reuseste sa discute cu Fayez si il roaga sa o ia de sotie. El accepta si ii promite ca va merge la parintii ei. Fata isi pierde virginitatea cu Fayez si ramane gravida. Fayez insa nu o vrea de sotie si o paraseste. Din acest moment incepe calvarul fetei... Pentru a proteja onoarea familiei, cumnatul Hussein incearca sa o ucida pe Suad. Se foloseste pentru crima sa de foc, insa tanara supravietuieste. Ea este dusa intr-un final, unde frantuzoaica Jaqueline, voluntara la Terres des Homes, reuseste sa o salveze. In roman este descris si un alt moment al unei "crime de onoare" - cel in care fratele ei ostranguleaza pe sora lor, Hanan.

Suad devine cea care spune tuturor cosmarul zilnic prin care trec femeile musulmance, femei care sunt tratate mai rau decat sclavii.

Romanul "Arsa de vie" este de-a dreptul exceptional, iar cand ma gandesc ca acesta este o carte-document si ca exista in lume locuri unde femeile sunt tratate atat de ingrozitor, pielea mi se face de gaina. Suad a supravietuit focului, la fel si fiul ei nelegitim, a trait si, probabil, traieste inca in corpul unei femei distruse din punct de vedere fizic si psihic.

Scoobytza

3 comentarii:

Anonim spunea...

intr-adevar,aceasta carte te afecteaza,mai ales atunci cand esti si interesat de astfel de lucruri.merita citita si data exemplu de "asa nu".
asa ca fetelor tineti la drepturile voastre si nu renuntati sa fiti tot mai bune in fiecare zi...pwp

Anonim spunea...

de ce sa fim inferioare cuiva???de ce sa nu avem un cuvant de spus???cititi cartea.o recomand din tot sufletu...pwp

BuburuzaBia spunea...

E o carte impresionanta.Sa ne bucuram ca ne-am nascut intr-o tara in care libertatile nu ne sunt incalcate pentru ca suntem fete. :)