sâmbătă, 15 septembrie 2007

Drogul te aduce la disperare?


Drogul te aduce la disperare?

Ieri, o zi frumoasa in mirificul oras Cluj Napoca. Dupa ce am terminat de scris, am plecat tiptil-tiptil spre casa ca doar imi ajunsesera cele cateva ore de plimbari, dat telefoane si scris pentru redactia unui ziar, Asa incat, am pornit la drum. In timp ce treceam pe un pod, ametita, cum imi sta in obicei, am fost oprita de o tanara de vreo 20 de ani. Am privit-o ciudat ( doar nu in fiecare zi ne opreste cineva pe strada ) si am asteptat sa ma intrebe de cine stie ce locatie. Nu a fost asa. “Ai cumva o tigara?” – au fost cuvintele pe care le-am auzit din gura fetei.
Raspunsul meu a fost nu. (cei care ma cunosc stiu ca eu fumez rar si ca atunci cand o fac mai mult ma prostesc) Intalnirea cu tanara ce parea disperata dupa o tigara m-a facut sa reflectez. Oare si eu voi ajunge asa? (Marturisesc ca, uneori, ma gandesc la viata mea in viitor ca aceea a unei jurnaliste singuratice, divortata si fumatoare )
Drogul te aduce la disperare? Eu cred ca da. Nu am experimentat niciodata drogurile, insa am cunoscut un om care a facut asta. L-am cunoscut la un centru antidrog, unde ne-a povestit experienta sa dureroasa. A pierdut totul din cauza drogurilor. Si-a pierdut mama, disperata sa-l aduca pe calea cea buna. A fost parasit de prietenii lui, iar iubita sa s-a indepartat de el. Era student la o facultate din Bucuresti cand a inceput sa se drogheze. La inceput, era intr-un club, iar prietenii lui fumau marijuana. A fumat si el. Cu timpul s-a apucat de droguri mai “grele” si asa a pierdut totul. A incercat sa se lase, dar durerile erau prea mari. De fiecare data cand nu isi lua doza, intra in sevraj. Avea ameteli, stari de voma si il dureau toate partile corpului. Pentru a face rost de bani a inceput sa fure banii din casa parintilor. Asa si-au dat seama si parintii lui, ca Mihai (cum se numeste tanarul), s-a schimbat. Avea crize de isterie cand nu isi lua doza. Intr-o zi, mama lui a aflat si a incercat sa il ajute. L-a internat intr-un centru de dezintoxicare din Bucuresti unde i se facea un tratament cu metadona, dar in timp ce fiul ei se afla in spital, femeia a murit. Asa si-a pierdut Mihai mama.
L-am cunoscut pe Mihai in urma cu 4 ani la un centru antidrog. Avea o masca pe fata si nu se mai droga de o jumatate de an. Era mandru de el. Mi-a povestit despre experienta lui si ne-a sfatuit, pe mine si pe cei care ma inconjurau, sa nu ne drogam niciodata pentru ca el a pierdut tot.

Drogul te aduce la disperare? Eu cred ca da!

•Cristina PIRVU

Niciun comentariu: