joi, 29 noiembrie 2007

Studenţii clujeni donează sânge

Organizaţia Studenţilor Medicinişti (OSM) şi Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CTS) Cluj organizează în această săptămână campania de donare de sânge, intitulată “Donează! Sângele tău poate salva vieţi”, care se va finaliza vineri.

“Prima campanie a început în anul 2002, când, după cum spune «legenda», nişte studenţi la medicină, indignaţi că un pacient a murit din cauza lipsei de sânge pentru o transfuzie, au organizat o campanie de donare de sânge”, a declarat coordonatorul proiectului, Radu Elisei. “Este a doua campanie organizată în 2007 şi prima noastră campanie care durează patru zile.

Din punct de vedere al numărului de donatori, este cea mai reuşită campanie organizată de OSM. în prima zi am avut 111 donatori, iar azi am avut 157”, a precizat coordonatorul proiectului. Potrivit lui Radu Elisei, membrii OSM au împărţit peste 3.500 de pliante în căminele facultăţilor din Cluj pentru

a-i convinge pe studenţi să doneze sânge. El a mai adăugat că donatorii vor fi recompensaţi pentru gestul lor. “Cei care donează sânge vor primi din partea CTS şapte bonuri de masă în valoare de 52 de lei, o zi liberă de la serviciu şi 50% reducere la transport, iar din partea OSM vor primi un bilet de intrare în clubul Obssesion, un certificat de donator, ceai, iaurt, îngheţată, suc şi cornuri”, a explicat Elisei.

Scopul proiectului este de a sensibiliza studenţii cu privire la donarea de sânge. Studenţii veniţi în număr mare la CTS spun că au dorit să ajute la salvarea de vieţi prin gestul lor. “Am venit ca să donez sânge pentru prima dată în viaţa mea. Vreau să fac o faptă bună. Am aflat de campanie de la voluntarele care au venit la noi în cămin”, a declarat Damian, unul dintre studenţii prezenţi la CTS Cluj.

Cristina PIRVU
cristina_pirvu2004@yahoo.com
www.ziuadecj.ro

Traim in Romania si murim de infarcturi

Ma intreb cum este posibil ca Institutul care deserveste intreaga regiune de Nord sa fie intr-o situatie de criza. Un singur aparat vechi si carpit de zeci de ori diagnosticheaza si trateaza bolnavii sositi la spital in stare grava, cu infarcturi. Cum este posibil ca un asemenea aparat sa fie dat unui alt spital, unde din sursele mele, se pare ca nu exista un specialist...Cine stie?
Oricum, asa cum spune un cunoscut om de televiziune: "Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul"... sau mai bine spus"Traim in Romania si murim de infarcturi". Asta in conditiile in care, un infarct poate poate fi diagnosticat si chiar tratat rapid cu ajutorul angiografului, un aparat deloc ieftin, un aparat care costa aproape 1,5 milioane de euro.

Ministerul promite Institutului Inimii ca va primi un asemenea aparat insa, drumul este lung pana la Cluj, licitatia pentru achizitia de angiografe fiind blocata de contestatiile a doua dintre firmele producatoare. Din spusele sefului sectiei de chirurgie cardiovasculara, s-ar parea ca aparatul mai "rezista" vreo 6 luni. Intre timp, medicii si bolnavii (aflati pe liste de asteptare pana in luna ianuarie) spera. Doar atat pot face.

Cristina PIRVU
cristina_pirvu2004@yahoo.com
www.ziuadecj.ro/action/article?ID=5887 ==> Aici puteti citi in intregime articolul!

Institutul inimii, in prag de infarct

Dacã Ministerul Sãnãtãţii nu achiziţioneazã un nou angiograf la Institutul Inimii, activitatea acestuia ar putea fi blocatã. Listele cu bolnavi cardiovasculari care asteaptã sã fie trataţi cu ajutorul angiografului se întind pânã în luna ianuarie.
Soarta Institutului Inimii “Nicolae Stãncioiu” (IINS) stã în achiziţionarea unui aparat de diagnosticare si tratament al bolilor cardiovasculare. Potrivit managerului IINS, doctorul Tudor Simionescu, activitatea la Institutul Inimii ar putea fi blocatã din cauza lipsei unui angiograf, aparat care are rolul de a diagnostica si trata rapid bolnavii care suferã de boli cardiovasculare.

Singurul angiograf existent la IINS deserveste zilnic între 16 si 18 bolnavi, pe lista pentru diagnosticare si tratament cu ajutorul acestui aparat aflându-se aproximativ 400 de persoane.

“Fãrã angiograf, nu putem funcţiona”

“Avem nevoie ca de aer de acest aparat deoarece pe diagnosticul angiografic se bazeazã toate intervenţiile chirurgicale si cardiologice. Fãrã acest aparat, nu putem funcţiona”, a mai adãugat Simionescu, care a precizat cã “angiograful este inima institutului”. “Aparatul se stricã. A fost suprasolicitat.

Am schimbat tubul care emite raze si ne-a costat aproximativ 40.000 de euro”, a explicat managerul IINS. Potrivit acestuia, dupã ultima reparaţie, aparatul ar fi trebuit “sã ţinã” cel puţin patru ani, însã angiograful s-a defectat mai repede. “Dacã aparatul se mai stricã o datã putem sã si închidem spitalul”, a precizat managerul Simionescu, care a mai adãugat cã un angiograf costã aproximativ 1 milion de euro.

“Angiograful care mai funcţioneazã încã a fost în reparaţii timp de douã sãptãmâni în aceastã toamnã, iar medicii au trebuit sã trateze urgenţele folosind tratamente medicamentoase”, a explicat managerul IINS.

Potrivit lui Mircea Bârsan, seful secţiei de chirurgie vascularã, tubul fãrã de care angiograful nu poate funcţiona a fost schimbat pentru a patra oarã.

Aparat pe cale de dispariţie. La fel si bolnavii

“Aparatul în cel mult sase luni se va strica din nou, iar la chirurgie pe listele de asteptare sunt bolnavi pânã în luna ianuarie”, a explicat Bârsan. Potrivit acestuia, angiograful deţinut de IINS este vechi de 12 ani.

“Firma producãtoare nu mai fabricã acest tip de aparate si nici nu mai asigurã service pentru angiograful de la IINS”, a explicat directorul administrativ al institutului, Rozalia Mogosan. Reprezentanţii IINS au explicat cã încã din anul 2006 au realizat demersuri pentru a primi un angiograf, însã rãspunsul ministerului a fost unul negativ.

“Au considerat cã nu mai avem nevoie sã primim un angiograf deoarece ne-au dat bani pentru reparaţii”, a declarat Tudor Simionescu.

“Acum asteptãm sã vinã angiograful. La ultima întâlnire pe care am avut-o cu ministrul Sãnãtãţii, acesta ne-a promis cã vom primi aparatul, însã trebuie sã asteptãm sã se desfãsoare o licitaţie”, a adãugat Simionescu.

La Oradea, angiograful nu este folosit

în cazul în care IINS nu va primi urgent un angiograf, bolnavii riscã sã moarã din cauza infarcturilor sau sã rãmânã paralizaţi. “în varã, aproape o lunã nu a funcţionat angiograful, iar bolnavii care aveau infarcturi miocardice mergeau la Târgu Mures”, a explicat Bârsan.

Potrivit sefului secţiei de chirurgie cardiovascularã, în acest an Ministerul Sãnãtãţii a achiziţionat sase angiografe. Dintre acestea, patru au fost repartizate spitalelor bucurestene, unul în Târgu Mures si un altul în Oradea. Frapant este faptul cã spitalul din Oradea nu are un specialist care sã utilizeze angiograful.

Ministerul Sãnãtãţii promite

Potrivit purtãtorului de cuvânt al Ministerului Sãnãtãţii Publice (MSP), Oana Grigore, MSP are în acest moment o licitaţie suspendatã.

“Au existat douã contestaţii. Dupã ce acestea vor fi discutate, se va relua procedura de licitaţie si toate institutele inimii din ţarã, inclusiv cel din Cluj, vor primi câte un angiograf”, a explicat purtãtorul de cuvânt al MSP.

Cristina PÎRVU

duminică, 11 noiembrie 2007

Noapte incendiara cu Scorpions

Scorpions la Sibiu. Noapte incendiara...

Baladele rock ale trupei Scorpions au tinut vie atmosfera in Piata Mare din Sibiu. Still lovind you, Wind of change, You and I sunt doar cateva dintre piesele cantate de Scopions aseara.

Concertul a fost ca nici un altul de prin Romania, peste 20.000 de persoane au fost prezente la spectacol. Au fost oameni care nu au mai simtit frigul de afara.
Persoane din Cluj, Alba, Bucuresti, Sibiu si din multe alte locuri au venit sa vada concertul. Si a fost...Scorpions.
Minunat, Extraordinar, Nemaivazut...

vineri, 9 noiembrie 2007

O zi minunata...


Noaptea trecuta a fost ingrozitoare pentru ca nu am putut dormi din cauza unor vise ingrozitoare, iar de dimineata cand m-am trezit ma asteptam ca si ziua de azi sa fie asemenea. Din fericire, totul a decurs foarte fain...
M-am trezit la 7 dimineata si am "tulit-o" la facultate, la seminarul de Comunicare vizuala. Dupa seminar, am fugit, din nou, la cursul de engleza, unde am stat doar o jumatate de ora pentru ca la 10.30 trebuia sa ajung la o Conferinta internationala despre tumorile hepatice (am scris despre ea in ziarul de azi - ZIUA de Cluj)... apoi...dupa o scurta vizita la Ambulanta Cluj (vizita ce m-a inveselit), am ajuns pe la redactie...
Si acum motivul bucuriei mele...Dupa ce intreaga zi am cunoscut persoane dragute, amabile si interesante, colegul meu Remus mi-a facut cadou un I-pod Apple pe care il primise de la inaugurarea Iulius Mall ....:))
Tare bucuroasa am fost. De mult timp imi doream unul:)
Apoi...am mai fugit pe la o conferinta, am scris..si in sfarsit sunt home...
O zi minunata:)

sâmbătă, 3 noiembrie 2007

Crucita Berecz... donatoare de viata

Unii oameni s-au abonat...la salvarea de vieti. Este si cazul Crucitei Berecz, o clujeanca in varsta de 60 de ani, pe care am cunoscut-o atunci cand am vrut sa scriu un reportaj despre donatorii de sange din judetul Cluj. A venit pana la redactie. Eu asteptam sa mai treaca timpul pana cand urma sa pornesc la locul intalnirii, a venit mai devreme insa....
Crucita Berecz avea mainile muncite si schiopata. Nu stiu de ce, dar ma uitam insistent la mainile ei. Astfel, Crucita mi-a povestit ca a lucrat zeci de ani la fabrica Clujeana si s-a luptat cu greutatile vietii, ca singura ei boala este cea de la picior.
In privire avea un aer de bunatate. Mi-a povestit ce a motivat sa fie donator de sange, ca a incercat sa ii convinga si pe copii ei sa fie donatori, ca a ajutat-o pe fiica unei colege, ca a fost nominalizata la Presedintie pentru a primi o medalie...O femeie simpla. Asta este Crucita Berecz. O femeie imbracata in haine modeste, o femeie care schiopateaza, o femeie care a ajutat la salvarea altor vieti...

O femeie care doreste ca statul sa ii sustina financiar mai bine pe donatorii de sange din Romania.

Mi-as dori sa fac si eu parte din aceasta categorie de oameni, a donatorilor de viata...

Cititi mai multe pe www.ziua decj.ro

joi, 1 noiembrie 2007

Blog fericit!




In dupa amiaza asta, dupa ce m-am intors de la facultate, ca de obicei, am dat iama in calculator. Dupa ce am deschis messengerul, mi-am verificat, lipsita de interes, mailul si... surpriza!
Aveam un mesaj de la Toader Paun, unul dintre realizatorii de programe de la Radio Europa Fm (EF), prin care mi se transmitea ca blogul meu a fost declarat "Blogul saptamanii" la EF. Imediat dupa ce am accesat si linkurile din e-mail, mi-am manifestat bucuria prin redactie si, bineinteles, am dat cateva mass-uri.:)) Doar trebuia sa imi fac reclama?:P

Blogul meu este fericit!

Despre www.scoobytza.blogspot.com
cititi in



www.europafm.ro
www.toader.efmblog.ro
www.radio.ubbcluj.ro