joi, 29 noiembrie 2007

Institutul inimii, in prag de infarct

Dacã Ministerul Sãnãtãţii nu achiziţioneazã un nou angiograf la Institutul Inimii, activitatea acestuia ar putea fi blocatã. Listele cu bolnavi cardiovasculari care asteaptã sã fie trataţi cu ajutorul angiografului se întind pânã în luna ianuarie.
Soarta Institutului Inimii “Nicolae Stãncioiu” (IINS) stã în achiziţionarea unui aparat de diagnosticare si tratament al bolilor cardiovasculare. Potrivit managerului IINS, doctorul Tudor Simionescu, activitatea la Institutul Inimii ar putea fi blocatã din cauza lipsei unui angiograf, aparat care are rolul de a diagnostica si trata rapid bolnavii care suferã de boli cardiovasculare.

Singurul angiograf existent la IINS deserveste zilnic între 16 si 18 bolnavi, pe lista pentru diagnosticare si tratament cu ajutorul acestui aparat aflându-se aproximativ 400 de persoane.

“Fãrã angiograf, nu putem funcţiona”

“Avem nevoie ca de aer de acest aparat deoarece pe diagnosticul angiografic se bazeazã toate intervenţiile chirurgicale si cardiologice. Fãrã acest aparat, nu putem funcţiona”, a mai adãugat Simionescu, care a precizat cã “angiograful este inima institutului”. “Aparatul se stricã. A fost suprasolicitat.

Am schimbat tubul care emite raze si ne-a costat aproximativ 40.000 de euro”, a explicat managerul IINS. Potrivit acestuia, dupã ultima reparaţie, aparatul ar fi trebuit “sã ţinã” cel puţin patru ani, însã angiograful s-a defectat mai repede. “Dacã aparatul se mai stricã o datã putem sã si închidem spitalul”, a precizat managerul Simionescu, care a mai adãugat cã un angiograf costã aproximativ 1 milion de euro.

“Angiograful care mai funcţioneazã încã a fost în reparaţii timp de douã sãptãmâni în aceastã toamnã, iar medicii au trebuit sã trateze urgenţele folosind tratamente medicamentoase”, a explicat managerul IINS.

Potrivit lui Mircea Bârsan, seful secţiei de chirurgie vascularã, tubul fãrã de care angiograful nu poate funcţiona a fost schimbat pentru a patra oarã.

Aparat pe cale de dispariţie. La fel si bolnavii

“Aparatul în cel mult sase luni se va strica din nou, iar la chirurgie pe listele de asteptare sunt bolnavi pânã în luna ianuarie”, a explicat Bârsan. Potrivit acestuia, angiograful deţinut de IINS este vechi de 12 ani.

“Firma producãtoare nu mai fabricã acest tip de aparate si nici nu mai asigurã service pentru angiograful de la IINS”, a explicat directorul administrativ al institutului, Rozalia Mogosan. Reprezentanţii IINS au explicat cã încã din anul 2006 au realizat demersuri pentru a primi un angiograf, însã rãspunsul ministerului a fost unul negativ.

“Au considerat cã nu mai avem nevoie sã primim un angiograf deoarece ne-au dat bani pentru reparaţii”, a declarat Tudor Simionescu.

“Acum asteptãm sã vinã angiograful. La ultima întâlnire pe care am avut-o cu ministrul Sãnãtãţii, acesta ne-a promis cã vom primi aparatul, însã trebuie sã asteptãm sã se desfãsoare o licitaţie”, a adãugat Simionescu.

La Oradea, angiograful nu este folosit

în cazul în care IINS nu va primi urgent un angiograf, bolnavii riscã sã moarã din cauza infarcturilor sau sã rãmânã paralizaţi. “în varã, aproape o lunã nu a funcţionat angiograful, iar bolnavii care aveau infarcturi miocardice mergeau la Târgu Mures”, a explicat Bârsan.

Potrivit sefului secţiei de chirurgie cardiovascularã, în acest an Ministerul Sãnãtãţii a achiziţionat sase angiografe. Dintre acestea, patru au fost repartizate spitalelor bucurestene, unul în Târgu Mures si un altul în Oradea. Frapant este faptul cã spitalul din Oradea nu are un specialist care sã utilizeze angiograful.

Ministerul Sãnãtãţii promite

Potrivit purtãtorului de cuvânt al Ministerului Sãnãtãţii Publice (MSP), Oana Grigore, MSP are în acest moment o licitaţie suspendatã.

“Au existat douã contestaţii. Dupã ce acestea vor fi discutate, se va relua procedura de licitaţie si toate institutele inimii din ţarã, inclusiv cel din Cluj, vor primi câte un angiograf”, a explicat purtãtorul de cuvânt al MSP.

Cristina PÎRVU

Un comentariu:

Anonim spunea...

Please vote the incredible deejay ever ! Vote at "Cea mai tare ascensiune din Romania in 2010" - MOONSOUND!!
http://awards.nights.ro/