Producătorii de materiale sanitare profită de pe urma isteriei declanşate de gripa porcină pentru a comercializa în farmacii teste care depistează “la minut” virusul.
Cristina PÎRVU
cristinapirvu@ziuadecj.ro
Mai multe farmacii clujene au scos la vânzare teste “la minut” pentru depistarea virusului AH1N1. Testul gripei se face prevalând secreţii nazale, însă, deşi farmaciştii recomandă ca viabilă metoda de diagnosticare, Ministerul Sănătăţii susţine că rezultatele acestor teste nu sunt relevante.
Lanţul naţional de farmacii “Dona” a scos la vânzare testul “Screen Flu”, prin care clujenii pot afla dacă au gripă porcină. Testul, asemănător celui de sarcină, permite diagnosticarea în doar 15 minute şi conţine, pe lângă instrucţiuni, o cutie cu “test rapid gripa A/B”, tampon pentru prelevarea probelor, un tub de testare şi o “soluţie pentru tampon de extracţie”. “Testul dă o valoare orientativă, testează influenţa virusurilor A, B şi A H1N1, iar rezultatul se află în funcţie de numărul liniuţelor colorate. Practic, cu ajutorul unui tampon se ia din secreţia nazală care trebuie introdusă într-o soluţie, iar cu ajutorul unei pipete amestecul este vărsat în tubul de testare care arată rezultatul”, a explicat una dintre farmacistele Dona.
Testul costă 49 lei şi se găseşte doar în farmaciile Dona. “Numai la noi la farmacie se găseşte un astfel de test. Clujenii sunt interesaţi de el, însă, deocamdată, vaccinul este cel mai căutat, chiar dacă el nu a fost scos la vânzare”, a mai adăugat farmacista. Rezultatele testului se pot afla în timp record, metoda fiind certificată de un concern farmaceutic din Statele Unite, Ameritek USA.
în plus, în alte farmacii clujene au apărut şi măşti de protecţie împotriva gripei porcine “ultraperformate”, al căror preţ îl depăşeşte cu mult pe cel al unei măşti obişnuite. “Am adus pentru cineva, la comandă, un set de patru măşti care costă 80 de lei. Aceste măşti sunt mai deosebite pentru că reţin absolut orice microb, sunt făcute dintr-un material mai deosebit, mai gros. Sunt aduse din depozit doar la comandă. Măştile simple care se leagă la spate sau cu elastic după urechi costă 50 de bani”, a declarat farmacistul Alexandru Toma, de la Farmacia Toma, situată pe strada Aurel Vlaicu.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii Publice (MSP) sunt de părere că rezultatele testului “Screen Flu” nu prezintă siguranţa unui diagnostic medical. “Testele nu sunt bune şi nu se recomandă. Nu sunt teste pentru porcină, sunt teste rapide. Nu sunt recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi nici de MSP pentru că dau mai multe reacţii false. Cel mai sănătos este testul care se face în spitale. Nu recomandăm testele rapide”, a declarat Adriana Pistol, directorul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Cantacuzino Bucureşti.
4.500 de vaccinări
Câteva sute de clujeni au recurs în ultimele zile la vaccinarea împotriva gripei porcine. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a anunţat, ieri, că numărul vaccinărilor la nivelul judeţului Cluj a ajuns la 4.500 de la începutul campaniei de imunizare care a demarat la începutul lunii decembrie. “Mă aştept ca de mâine (astăzi –n.red.) să crească cererea de vaccinare. Românii nu s-au vaccinat în primele săptămâni. Am primit, în total, 69.750 de doze de vaccin de la Institutul Cantacuzino, din care am distribuit 22.700. Joi şi vineri am observat o solicitare mult mai mare de vaccinuri decât înainte de la medicii de familie”, a declarat Dorina Duma, directorul coordonator al DSP Cluj.Vaccinările pot fi făcute inclusiv la clinica Promedical Center din Iulius Mall şi la Centrul de Diagnostic şi Tratament Cluj. “Creşterea numărului de vaccinări este legată de creşterea numărului de îmbolnăviri şi de decese. Cred că acest lucru i-a convins pe oameni”, a adăugat Duma. Până săptămâna trecută, luni, doar 3.709 clujeni se vaccinaseră.
http://ziuadecj.ro/action/article?ID=36488
Scoobytza
Un comentariu:
ma gandesc ca incat gripa asta se depisteaza la minut e foarte periculoasa si a fost foarte dificil sa fie descoperita si tratata de catre institutele de cercetare internationale... da... saracii oameni :))))) VRAJALAA!
Trimiteți un comentariu