Zilele astea am inceput sa ma uit la filme spaniole, argentiniene, mexicane... ce sa mai! Incerc sa vad ceea ce produce actuala cinematografie din tarile latine fie ca sunt din Europa, fie ca sunt din America de Sud. Asta seara am urmarit cu mare interes drama Tocar el cielo, o productie argentiniana din 2007, care il are intr-unul dintre rolurile principale pe actorul Facundo Arana din Inger Salbatic (o telenovela in care a jucat impreuna cu Natalia Oreiro si care a rulat pe Acasa Tv in 2000 cred). Mi-a placut povestea destul de mult, desi pe alocuri actiunea a devenit un pic plictisitoare. Filmul urmareste povestea a doua cupluri de prieteni, inrudite, aflate unul in Buenos Aires, iar celalalt in Madrid.
Santigo si Amparo sunt cei mai buni prieteni. El umbla din floare in floare, ii plac femeile, iar ea isi doreste cu ardoare un copil pe care insa nu il poate concepe. Cei doi se casatoresc doar pentru ca Amparo sa poata adopta. Dramatica este povestea lui Santiago. El si-a pierdut de parintii intr-un accident de masina in copilarie, iar din acel moment a fost crescut de Gloria, prietena familiei lui, cea care i-a salvat viata.
Pedro este unchiul lui Santiago, cel mai bun prieten al Gloriei si tatal lui Fidel, un tanar care pare sa isi urasca din rasputeri parintele. Pedro este excentric, exibitionist, agata pustoaice de 23 de ani, desi el are 60 de ani, pentru o face geloasa pe Gloria. Aceasta, la randul ei, incearca sa il faca gelos pe Pedro cu ajutorul unui medic veterinar. Intre cele doua cupluri din film nu exista decat o iubire cat se poate de platonica, care insa nu face decat sa intareasca mult prea combatuta idee ca intre o femeie si un barbat nu poate exista o prietenie adevarata. Cei patru demonstreaza ca pot fi prieteni si isi arata asta pe toata durata filmului. In pelicula sunt prezente mai multe simboluri de o importanta extraordinara. In primul rand, cei patru obisnuiesc sa isi scrie dorintele pe biletele legate de un balon caruia ii dau drumul in aer in noaptea de 31 decembrie, apoi...in film apare liliacul. In casa Gloriei ajunge un liliac pe care ea il duce la veterinar si il ingrijeste - pentru mine liliacul nu face altceva decat sa simbolizeze moartea sau vestea proasta. Si, da, in acest caz asa a fost: Gloria este diagnosticata cu cancer. Alte simboluri prezente in film sunt nasterea si moartea. Un copil se naste, Santiago ia decizia sa devina responsabil si sa fie tata, Gloria moare, insa in casa ei goala robotul telefonic inregistreaza un plans. Ultima ei dorinta a fost sa auda plansetul copilului nou nascut. Filmul se termina cu un alt simbol. Bunica "nesuferita" a lui Santiago, dar care e de-a dreptul simpatica elibereaza un balon unde si-a scris o dorinta. In partea cealalta a lumii, in Madrid, la fel fac si Santiago, Amparo, Pedro si Fidel. Cred ca acest film este unul interesant de vazut si il recomand cu drag.
Scoobytza
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu