• În numai zece zile,
60 de incendii au pârjolit Vâlcea
• amenzile pentru persoanele fizice care provoacă incendii sunt cuprinse între 2.000 şi 4.000 lei, iar cele pentru persoane juridice au o valoare cuprinsă între 25.000 şi 30.000 lei
Canicula şi seceta ce au pus stăpânire pe judeţul Vâlcea în ultimele luni le-au dat, zi de zi, bătăi de cap angajaţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „General Magheru” Vâlcea. Astfel, pompierii militari au avut foarte multe solicitări pentru stingerea vegetaţiei uscate ce a fost cuprinsă de flăcări. În cele mai multe cazuri, focul ameninţa să se extindă şi la gospodăriile oamenilor.
224 de incendii în şase luni
O ultimă statistică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea relevă faptul că în primele şase luni ale anului 2007, pompierii au fost nevoiţi să stingă nu mai puţin de 224 de incendii. Cele mai multe au fost cauzate de căldura excesivă – 91, fumătorii neglijenţi – 32, instalaţii electrice defecte – 30, acţiuni intenţionate – 27 etc. „Numărul incendiilor a crescut foarte mult în 2007. Dacă în anul trecut, în primele şase luni, am avut doar 71 de intervenţii pentru incendii, anul acesta numărul lor s-a triplat” – ne-a spus purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Cătălin Popescu. Numai în luna iulie a acestui an s-a constatat o creştere îngrijorătoare a numărului incendiilor la pajişti şi vegetaţie uscată, pompierii intervenind la 65 de solicitări. Focul a reprezentat un real pericol pentru locuinţele populaţiei, căile de comunicaţie naţionale şi judeţene. Mai mult, în câteva cazuri, a existat şi riscul producerii de incendii de mari proporţii la păduri şi plantaţii.
Incendii la Parcul Naţional Cozia
Săptămâna trecută a fost una dintre cele mai dificile pentru pompierii din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru”. Astfel, vineri, 27 iulie a.c., pompierii au fost anunţaţi că vegetaţia din Parcul Naţional Cozia a luat foc. „În apropierea releului, vegetaţia uscată avea chiar şi un metru înălţime. Am avut de înfruntat un pericol mare deoarece focul ardea şi în subteran. Din acest motiv, focul izbucnea dintr-o parte în alta. Aici, au ars 2000 de metri pătraţi de vegetaţie” – ne-a spus căpitanul Cătălin Popescu. De asemenea, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea ne-a mai spus că incendiul a fost cauzat de caniculă prin aşa numitul „efect de lupă”(sticlă sau cioburi de sticlă care reflectă razele de soare aprinzând vegetaţia). Un alt incendiu care a afectat Parcul Naţional Cozia, în zona vârfului Nareţu, a izbucnit vineri, 27 iulie a.c. „Am avut o intervenţie mai dificilă în această zonă deoarece stratul de vegetaţie era destul de gros, iar incendiul era în apropierea unei păduri de conifere. Pentru a ajunge până la incendiu a trebuit să alegem între două trasee cu o înclinaţie destul de mare. A trebuit să urcăm 15 kilometri, iar apa am cărat-o în bidoane” – ne-a spus purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea. Pentru stingerea incendiului a fost nevoie de intervenţia a trei echipaje ajutaţi de 9 angajaţi ai Ocoalelor Silvice şi ai Parcului Naţional Cozia. Aici, incendiul care a ars peste 1.000 de metri de vegetaţie a fost provocat de o ţigară aruncată la întâmplare de un turist.
Incendii la gropile de gunoi din judeţ
Vineri, 27 iulie, depozitul de deşeuri din zona Râureni a luat foc. Pompierii au intervenit cu o autospecială, iar incendiul, care a ars 100 de metri pătraţi de gunoaie, a fost stins imediat. Un alt incendiu a avut loc la groapa de gunoi de la Drăgăşani care a luat foc de două ori în două zile. În ambele cazuri a fost vorba de o ţigară aprinsă aruncată la întâmplare. Aici, au ars peste 1500 de metri pătraţi de gunoaie, pagubele aduse mediului fiind ireparabile.
Garda de Mediu va lua măsuri
Comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu Vâlcea, Ion Molea, ne-a spus că va lua măsuri drastice împotriva celor care provoacă incendii.„În ultimele 10 zile, cei de la ISU ne-au informat despre 59 de incendii care au avut loc în judeţ. În ceea ce priveşte depozitul de deşeuri de la Drăgăşani vom lua măsuri drastice”- a afirmat acesta. Amenzile pentru persoanele fizice care provoacă incendii sunt cuprinse între 2.000 şi 4.000 lei, iar cele pentru persoane juridice au o valoare cuprinsă între 25.000 şi 30.000 lei. De menţionat este şi că Garda de Mediu Vâlcea şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” colaborează pentru a preveni incendiile. „Am făcut mai multe controale cu cei de la ISU la primăriile din judeţ şi am vorbit cu oamenii pentru a preveni producerea incendiilor” – ne-a spus Ion Molea, comisarul şef al Gărzii de Mediu.
• Cristina PÎRVU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu