luni, 7 iunie 2010

Autobiografia lui Ceausescu

Asta seara am avut ocazia sa vad un documentar extraordinar care reflecta viata lui Nicolae Ceausescu prin intermediul camerelor de filmat care l-au urmarit pe parcursul evolutiei sale, la conferinte, intalniri cu presedintii americani Carter si Nixon, dar si in minutele dinaintea executiei sale. Pentru filmul in regia lui Andrei Ujica s-a lucrat mai bine de trei ani, iar pelicula de trei ore a fost realizata dintr-o selectie de 200 de ore de filmari. Durata documentarului este destul de mare si poate plictisi pe alocuri, insa ideea sa si felul cum il reflecta pe dictatorul Nicolae Ceausescu este exceptional. In documentar ni se prezinta omul Nicolae Ceausescu, cu ticuri verbale, omul care atunci cand le face cu mana stanga romanilor poate fi confundat usor cu o foca. Totodata, sunt prezentate momente interesante din viata dictatorului... emotiile sale sunt vizibile intr-o conferinta, cand fata pare a-i fi transpirata sau cand participa la inmormantarea mamei sale. Desi, nu schiteaza absolut nicio lacrima, Ceausescu pare trist. Filmul ne arata si ca dictatorul nu poseda abilitati de sportiv, cand in timpul unui meci de volei Ceausescu nu reusea sa arunce mingea peste fileu. Sotii Ceausescu sunt surprinsi si in timpul unei vacante, moment in care il vedem pe didactor fericit, amuzat. O alta imagine care mie mi-a placut extraordinar de tare a fost cea care il surprinde pe Ceausescu intr-o vizita in Coreea sau China, iar o coreanca incepe sa cante in romaneste. Atunci, dictatorul roman isi da ochii peste cap de uimire. Ultima secventa a documentarului este o continuare a inceputului, este o rama pentru intreaga poveste expusa pe parcursul celor 180 de minute. Practic, la final, avem in fata noastra un Ceausescu imbatranit, fara putere, caruia i se iau declaratii si caruia i se cere socoteala pentru genocidul de la Timisoara.

XX Ma bucur foarte tare ca am reusit sa prind la TIFF un film care sa imi placa cu adevarat si pe care sa il pot recomanda mai departe tuturor.

XX "Autobiografia lui Ceausescu" este un film realizat din imagini de arhivă preluate de la TVR şi Arhiva Naţională de Filme.

10 comentarii:

cuibus spunea...

sper sa nu fie genul de film (3,2,1, cover boy etc.) realizat doar sa fie vandut la americani si care denigreaza total doar pt a-si umple buzunarele cineva..

Scoobytza spunea...

Sa stii ca nu e genul de film care sa fie vandut la americani. Mie mi-a placut extraordinar de tare mai ales pentru ca sunt unele faze funny, in care se vede o fata umana a lui Ceausescu. Chiar nu se aseamana deloc cu 3,2,1 sau cu vreun alt film despre comunism. Asta e un documentar interesant.

Anonim spunea...

Re: Cuibus -dar de unde stii tu de Cover Boy? L-ai vazut cumva cu subtitles in Engleza? mersi

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

To be a upright human being is to from a make of openness to the far-out, an gift to group aleatory things beyond your own control, that can govern you to be shattered in very exceptional circumstances on which you were not to blame. That says something very impressive with the get of the righteous compulsion: that it is based on a trustworthiness in the uncertain and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a spy than like a jewel, something rather feeble, but whose very item attraction is inseparable from that fragility.

Anonim spunea...

To be a upright charitable being is to from a kind of openness to the far-out, an gift to group aleatory things beyond your own control, that can front you to be shattered in hugely exceptional circumstances on which you were not to blame. That says something remarkably impressive thither the get of the principled compulsion: that it is based on a corporation in the fitful and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a weed than like a prize, something fairly dainty, but whose very precise handsomeness is inseparable from that fragility.
Compact numerique
[url=http://BoutiquePhotographique.com]Compact numerique[/url]

Anonim spunea...

Hey I think you have a great blog going here, I found it on Bing and plan on returning regularly for the information that you all are providing.