sâmbătă, 14 iunie 2008

Guvernarea comunistă încearcă să instaureze cenzura pe internet

Prietena mea Viorela a lansat un apel pentru toti bloggerii in textul de mai jos. Ea ne povesteste despre cenzura din Republica Moldova si felul in care au fost incalcate drepturile moldovenilor pentru a mia oara.

Guvernarea comunistă încearcă să instaureze cenzura pe internet

În Moldova dreptul la libera exprimare a fost încălcat

La numai două zile după ce Voronin declara că Moldova este o ţară care şi-a făcut opţiunea europeană, este o ţară care a pornit pe calea reformelor, a căror realizare este imposibilă fără respectarea neabătută a standardelor democratice fundamentale, Procuratura a sechestrat calculatoarele unor tineri, care se presupune că ar fi publicat comentarii critice la adresa comuniştilor. Se pare că din 2007 site-urile torrents, desteptarea, forum.md şi unimedia erau urmărite. Forumiştii sunt acuzaţi de instigare la integritatea teritorială a Republicii Moldova şi tendinţe de răsturnare a guvernării şi alipirii Basarabiei la România. Tinerii riscă o pedeapsă de până la 7 ani de închisoare şi asta se întâmpla chiar a doua zi de la declaraţiile preşedintelui Voronin despre libertatea presei şi libertatea de exprimare. Unimedia din Moldova, organizaţiile neguvernamentale de media şi reprezentanţii partidelor politice de orientare democratică au chemat tinerii din Moldova să se solidarizeze cu cei anchetaţi. Mesajul pe care l-au adresat pe site-ul www.unimedia.md este: Luaţi mouse-ul de acasă (ca semn distinct al utilizatorului internet) şi veniţi, sâmbătă, 14 iunie, începând cu orele 10.00, în Scuarul Arcului de Triumf din centrul capitalei să ne cerem drepturile! Evenimentul este iniţiat de către portalul de ştiri UNIMEDIA şi este autorizat de către primăria municipiului Chişinău. Şi-au confirmat participarea mai multe partide politice de orientare democratică, jurnalişti şi grupuri de tineri cu atitudine civică. Unimedia a făcut apel la blogeri să plaseze pe blogurile lor câte un anunţ, în care să invite vizitatorii să se solidarizeze şi să participe la manifestaţia paşnică de protest. Acest eveniment a luat o amploare de talie internaţională. De joi seara circulă această ştire pe toate blogurile. Grupul internaţional Basarabia Pământ Românesc moderat de Tudor Vlad Vrabie, un român ce locuieşte în Canada, susţine această manifestaţie şi a trimis mailuri peste tot în lume ca să invite oamenii să se solidarizeze cu moldovenii. Grupul Basarabia Pamânt Românesc consideră că şi cei din afara Moldovei pot să protesteze şi că trebuie să fie alături de moldoveni.
Astăzi, sâmbătă, 14 iunie, tinerii s-au adunat în centrul Chişinăului însă evenimentul a fost boicotat de autorităţi. Poliţia municipală a interzis firmei Lumteh să conecteze la sursa de energie electrică echipamentul destinat bunei desfăşurări a manifestaţiei de protest. Vitalie Nagacevschi, preşedintele Asociaţiei Juriştii pentru Drepturile Omului, a declarat că este ilegală acţiunea poliţiei de a interzice conectarea la sursa de energie electrică. În acelaşi timp, Nagacevschi a declarat că nu există temei legal pentru ca tinerii să fie anchetaţi penal de către Procuratură. Nicolae Negru, de la Centrul Independent de Jurnalism, a declarat că metodele utilizate de către autorităţi sunt acele metode, pe care le utiliza anterior KGB-ul sovietic înainte de prăbuşirea Uniunii Sovietice. Acţiunii de protest s-au alăturat reprezentanţi ai Partidului Alianţa Moldova Noastră, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Mişcarea Acţiunea Populară şi Mişcarea Acţiunea Europeană. Participanţii au făcut un semn al solidarităţii în Scuarul Arcului de Triumf de circa 30 de metri. Valeriu Saharneanu, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor: Nu intraţi în anonimat, nu vă temeţi să semnaţi mesajele voastre, opinia voastră contează !
Viorela Precupaş

Niciun comentariu: