Harta clădirilor publice din oraş revendicate continuă cu spitalele.
Clădirile Clinicilor de Neurologie Pediatrică, Medicală III şi Ambulanţă sunt în pericol de a fi retrocedate. Trei dintre spitalele clujene se confruntă de ani buni cu cereri de revendicare venite din partea cultelor religioase pentru clădirile în care funcţionează.
Eparhia Reformată din Ardeal a cerut să îi fie retrocedate cele două clădiri în care funcţionează Clinica de Pediatrie III din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii (SCUC) Cluj-Napoca de pe strada Câmpeni nr. 2-4 , dar şi clădirea Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Cluj de pe strada Horea nr. 55.
“Clădirea lor a fost bombardată în 1994, iar cea în care funcţionăm a fost refăcută. Noi suntem proprietari aici. Procesul s-a terminat încă de acum doi ani şi este o sentinţă definitivă”, a declarat medicul Horia Simu, managerul SJA. Şi Ioan Figan, managerul SCUC, consideră cererea reformaţilor neîndreptăţită. “Problema este de foarte mulţi ani.
Ei au depus o cerere în 2003, s-a făcut o expertiză pentru că noi am construit încă o dată ce a fost acolo. Au vrut toată clinica Pediatrie III, cu ambele clădiri, însă ei au avut numai o parte din primul spaţiu, restul fiind construit de noi. în această situaţie, legea este în favoarea noastră”, a declarat Figan. Angajaţii Eparhiei Reformate din Ardeal nu au putut oferi informaţii despre cererile de retrocedări făcute la nivelul cultului.
“Doar domnul Episcop poate vorbi cu presa. El este plecat într-o delegaţie şi se va întoarce numai vineri (azi –n.red.) sau luni. Nu sunt abilitată să fac declaraţii”, a explicat Tamas Emoke, jurista Eparhiei Reformate.
Pe de altă parte, reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP) spun că în cazul clădirilor revendicate de Eparhia Reformată din Ardeal nu au fost încă date soluţii în instanţă.
“în ceea ce priveşte solicitarea cu numărul 137 pentru Staţia de Salvare, aceasta este în curs de completare cu acte doveditoare de către Eparhia Reformată din Ardeal, care este solicitantul imobilului. De asemenea, şi cererea privind Clinica de Pediatrie este în faza de completare şi nu s-a emis nicio decizie”, a declarat Gabriela Ţocolescu, consilier în cadrul ANRP.
Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia au cerut în anul 2003 să le fie retrocedată Clinica de Neurologie Pediatrică a SCUC, procesul nefiind soluţionat încă. Arhiepiscopia Romano-Catolică de la Alba Iulia este de acord să fie despăgubită pentru unele clădiri pe care le-a revendicat.
“Noi am depus cereri pentru restituirea în natură a imobilelelor. La Clinica de Neurologie am făcut de curând o expertiză şi acolo a fost construit încă 50% mai mult decât clădirea iniţială. Unde avem clădiri cu utilităţi publice vom primi despăgubiri”, a declarat Komaromi Attila, juristul Arhiepiescopiei.
“La clădirea Facultăţii de Litere (UBB, Strada Horea, n.red.), de asemenea aflată în litigiu, vrem să o obţinem în natură”, a mai adăugat Komaromi.
Un alt spital pentru care s-a făcut o cerere de retrocedare este Clinica Medicală III din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă “Octavian Fodor”(SCUOF) Cluj. în acest caz, revendicatorii sunt reprezentanţii comunităţii evreieşti.
“Avem depusă o cerere de retrocedare pentru imobilul din strada Iaşilor nr. 16, pentru care nu avem nici o soluţionare până în prezent. Am cerut retrocedarea a tot ceea ce a preluat statul în anul 1948”, a declarat Oana Dumitrescu, reprezentanta Fundaţiei Caritatea- cea care a făcut cererea de revendicare pentru Clinica Medicală III. Reprezentanţii unităţii spitaliceşti ştiu de situaţie, însă nu cred că evreii vor avea câştig de cauză.
“Ei au cerut clădirea, dar, din câte ştiu eu, nu se încadrează juridic să primeasccă imobilul în natură pentru că s-au făcut investiţii ulterioare de peste 50% din valoarea acestuia. Consiliul Judeţean este proprietarul clădirii. Din câte ştiu eu, unde nu este posibilă retrocedarea în natură, se pot face despăgubiri”, a declarat Mihai Mleşniţe, managerul SCUOF.
Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Cluj este la curent cu situaţia revendicărilor de spitale. “Se ştie despre această situaţie. Spitalele sunt în litigiu, dar se modifică legile. Trebuie să aşteptăm să vedem soluţia în instanţă. Legea spune că încă cinci ani de zile de la pronunţarea deciziei se mai poate sta acolo”, a declarat Dorina Duma, directorul executiv al ASP Cluj.
2 comentarii:
Ioi mandro, vad c-ai bagat la greu articole pe blog. Asa trebuia sa faci de la inceput, cu toate care le-ai scris pentru ziare :> bv bv !
ceea ce I was privire pentru, multumesc
Trimiteți un comentariu