vineri, 15 mai 2009

Harta şcolilor şi grădiniţelor retrocedate

Lipsa de spaţiu şi de locuri în grădiniţe şi şcoli este agravată de faptul că 42 de clădiri ale unor instituţii de învăţământ din Cluj-Napoca sunt revendicate de foştii proprietari.

Problema tot mai acută a lipsei ofertei de servicii a grădiniţelor faţă de cererea la care sunt supuse a devenit, la Cluj-Napoca, mult mai gravă, dat fiind că multe dintre spaţiile în care sunt educaţi preşcolarii sunt revendicate sau chiar retrocedate către proprietarii de drept. în plus, Academia de Muzică “Gheorghe Dima”, Şcoala “Ion Bob”, Liceul Teoretic “Gheorghe Şincai”, Colegiul Naţional “George Coşbuc” şi Liceul 2Emil Racoviţă” - câteva dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ- pot să-şi piardă oricând clădirile în care funcţionează.



Una dintre clădirile care au fost retrocedate proprietarilor de drept este Academia de Muzică “Gheorghe Dima”, al cărei sediu aparţine Episcopiei Greco-Catolice de Cluj Gherla. Greco-catolicii mai revendică şi una dintre cele trei clădiri ale Şcolii şi grădiniţei “Ion Bob”, dar şi clădirea în care funcţionează Colegiul Naţional “George Coşbuc”, alături de terenul aferent pe care s-au contruit corpuri noi de clădire.



în ultimul caz, deciziile de restituire în natură au fost atacate de Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca la Curtea de Apel Cluj. “Din păcate, nu am intrat în posesia niciuneia dintre cele trei locaţii. La Şcoala Ion Bob am obţinut clădirea în instanţă şi plătesc o chirie de 4.600 de lei lunar. Liceul “George Coşbuc” are o clădire veche ce aparţine Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului”, a explicat diaconul Daniel Avram, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice. în ceea ce priveşte Academia de Muzică, greco-catolicii dispută terenul pe care se află construită actuala sală de concerte.



“La Conservator este un proces de evaluare a costurilor sălii-studio. Deocamdată, ei nu au unde să meargă. Nu putem intra în posesia clădirii. Sala Studio s-a construit pe terenul nostru şi trebuie să se facă evaluarea pentru a le putea fi plătită. Cel mai probabil, se va ajunge la cumpărarea clădirii respective”, a mai spus Avram.



în clădirea Academiei de Muzică înainte de anul 1948 a existat un seminar teologic greco-catolic care a fost colectivizat. “Episcopia Greco-Catolică a făcut o solicitare de retrocedare şi din 1992 am devenit chiriaşi”, a declarat Adrian Pop, rectorul Academiei. Conservatorul din Cluj nu a pierdut în urma retrocedărilor numai sediul în care funcţionează, ci şi un cămin studenţesc. “Am mai pierdut o clădire, un cămin cu o capacitate de cazare de 160-180 de locuri. Terenul a fost retrocedat unei persoane private şi plătim o chirie de 10.000 de lei pe lună. Pentru sediu plătim o chirie peste 13.000 de lei lunar, iar banii provin din fondurile proprii ale Academiei. Nu avem unde să ieşim în stradă ”, a mai spus Pop.



în ceea ce priveşte Şcoala “Ion Bob”, care funcţionează în trei clădiri, dintre care două sunt revendicate de greco-catolici şi de Arhiescopia Romano-Catolică de Alba Iulia, problema spaţiului este parţial rezolvată. “Din toamnă vom intra într-un corp nou de clădire şi nu vom mai avea nevoie de clădirea din interiorul Bisericii Ion Bob, care are şase săli, din care patru sunt de clasă. Mansardarea spaţiului a început în 2007 şi vom avea şi o sală de sport”, a declarat Irina Alexe, directorul adjunct al Şcolii “Ion Bob”.



Colegiul Naţional Emil Racoviţă se află de ani buni în instanţă cu Eparhia Reformată din Ardeal, un teren şi un corp de clădire fiind disputate, iar dosarul este, deocamdată, nefinalizat. “Nu face niciun obiect cererea pentru că partea de clădire veche a fost o clădire a învăţământului de stat. în 1870, terenul nu era al Eparhiei, iar în 1919, Şcoala exista ca şcoală de stat. Pe teren au fost construite în 1970 două corpuri de clădire”, a declarat directorul Colegiului, Constantin Corega.



Celelalte şcoli şi grădiniţe care se află pe lista neagră a instituţiilor publice pentru care există cereri de retrocedare sunt: Şcoala de Muzică “Augustin Bena”, Liceul de Muzică “Sigismund Toduţă”, Colegiul Naţional 2George Coşbuc”, Liceul Brassai, Grupul Şcolar “Victor Babeş”, Grupul Şcolar Tehnofrig, Liceul Teologic Romano-Catolic, Liceul de Coregrafie, Liceul Teoretic 2Bathory Istvan”, Şcoala Ajutătoare nr.1, Liceul economic “Dr. Iulian Pop”, Liceul “Anghel Saligny”, Şcoala Specială Nr.1, Liceul Teoretic “Gheorghe Şincai”, Liceul “Apaczai Csere”, Grupul Şcolar Forestier, grădiniţele nr.2, nr.3, nr.12, nr.9, nr.19, nr.61, nr.39, nr.69, nr.46, nr.42, nr.21, nr.43, nr.57, nr.32.



Administraţia locală încearcă să găsească soluţii pentru menţinerea în patrimoniu a clădirilor. “Absolut toate cererile analizate pe Legea 10 (privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 – n.red) au fost respinse. Unii revendicatori au acceptat despăgubiri, iar alţii au înaintat acţiuni în instanţă. Sunt procese de o durată foarte lungă de timp şi pe cale judiciară încercăm să le respingem”, a declarat viceprimarul Radu Moisin. El mai spune că Primăria încearcă să ajungă la un consens cu actualii proprietari fie pe cale juridică, fie pe cale amiabilă. “Faptul că aceste clădiri sunt revendicate nu înseamnă că sunt şi câştigate. Vizăm toate mijloacele de atac posibile ca să păstrăm aceste imobile în patrimoniu”, a adăugat Moisin.



Cine sunt revendicatorii?



Principalii revendicatori ai clădirilor şcolilor şi grădiniţelor clujene sunt:



Fundaţia Caritatea/ Federaţia Comunităţilor Evreieşti

Arhiepiscopia Ortodoxă Română

Congregaţia Surorilor Maicii Domnului (Episcopia Greco-Catolică)

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla

Episcopia Unitariană

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia

Eparhia Reformată din Ardeal

Scoobytza

Un comentariu:

Adrian Dan Pop spunea...

la cum scrie la tine pe blog, te numeri printre principalii revendicatori de cladiri din Cluj Napoca :)) daca n-ash shti ca nu e asha, n-ash zice nimic. :)) =))) funny :D