duminică, 29 iulie 2007

Jocuri si multa ciocolata...

In ultima saptamana principala mea preocupare a fost un joc pe calculator numit Chocolatier. nu stiu ce m-a atras la acest joc, insa am timp de 2 zile (astazi este a treia) am fost fascinata de lumea fabricilor de ciocolata. Asa a trebuit sa scotocesc un pic despre istoria ciocolatei. Iata ce am gasit pe site-ul www.magicland.ro:
"Istoria ciocolatei incepe o data cu descoperirea Americii. Cand Cristofor Columb s-a intors din a 4-a lui calatorie in Lumea Noua, a adus regelui Ferdinand si reginei Izabela boabe de cacao. In timpul invaziei in Mexic a lui Herndo Cortez in 1519, indienii azteci au fost gasiti folosind boabe de cacao in prepararea unei bauturi regesti , numita chocolatl, adica lichid fierbinte. Tratau aceasta bautura ca fiind mancarea zeilor. Chocolatl era foarte amara, drept pentru care, Cortez si insotitorii lui au emis ideea indulcirii ei cu trestie de zahar. Tot ei au luat acesta bautura in Spania si au imbunatatit-o, punandu-i scortisoara si vanilie. Au decis ca bautura are gust mai bun daca este servita fierbinte. Noua bautura a prins foarte bine, mai ales la aristocratii spanioli. Spaniolii au inceput sa planteze cacao in coloniile lor dind nastere unei afaceri prospere. Ei au tinut secret aceasta industrie multe sute de ani dar niste calugari spanioli au lasat pana la urma ca secretul sa scape. Aceasta bautura s-a raspandit repede in Europa si in 1657 a aparut una dintre cele mai faimoase case englezesti de ciocolata. In 1828 au aparut tehnici mecanizate de macinare a boabelor de cacao (presa pentru boabele de cacao) care a dus la scaderea pretului ciocolatei. Datorita acestei prese a fost imbunatatita si bautura din cacao pentru ca prin presare era stoarsa grasimea pe care o contineau boabele de cacao. In secolul XIX au fost 2 mari revolutii in istoria ciocolatei: o companie engleza a produs prima ciocolata solida de mancat - ciocolata fondanta fina si matasoasa, iar in 1876, elvetianul Daniel Peter a introdus laptele in ciocolata si a creat un produs care si astazi aduce bucurie: ciocolata cu lapte. In America a avut un mare succes si s-a dezvoltat foarte repede. In 1765 a aparut prima fabrica de ciocolata. In prezent, guvernul american ii recunoaste rolul. Ciocolata face parte din ratia soldatilor americani inca din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si este nelipsita din dieta astronautilor."
Interesant, nu-i asa?
Iubitorilor de ciocolata le doresc pofta buna, iar celor carora le plac jocurile pe pc le spun sa caute Chocolatier pe www.hotbargames.com...
•Scoobytza

Niciun comentariu: