duminică, 29 iulie 2007

Vâlcenii „preferă” sinuciderile prin spânzurare

• Un raport cutremurător al Secţiei de Medicină Legală

Vâlcenii „preferă” sinuciderile prin spânzurare

• în primele 7 luni ale acestui an, au fost înregistrate 19 sinucideri, 16 dintre acestea fiind prin spânzurare • „Nu se poate face o legătură directă între valul de sinucideri şi căldură. Perioadele în care au loc, cel mai adesea sinucideri, sunt primăvara şi toamna”, spune medicul Florian Ghiţă, şeful Secţiei de Medicină Legală din cadrul Spitalului Judeţean Vâlcea

Chiar dacă la televizor şi în presă, în general, ne sunt prezentate sinucideri dintre cele mai şocante, din ce în ce mai puţini români îşi încheie socotelile cu viaţa. Rămâne încă o enigmă ce-i determină pe unii dintre noi să se sinucidă. După o serie de cercetări, experţii au identificat principalele cauze pentru care se ajunge la sinucidere. Printre acestea se numără stresul de la locul de muncă, grijile financiare cotidiene, dezamăgirile în dragoste, dar şi afecţiunile psihice. Comparativ cu alte state europene, se poate spune că România stă bine la acest capitol. Într-un top realizat în anul 2006 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, România se situează pe locul 24 din 34 de state din Europa.
Vâlcea este un judeţ cu risc moderat
După ce 4.000 de persoane şi-au luat viaţa în anul 2000, numărul celor care recurg la acest gest extrem scade constant în toate judeţele, mai puţin în cele locuite majoritar de maghiari. Astfel, în judeţele Harghita şi Covasna, rata sinuciderilor la suta de mii de locuitori era în anul 2006 de aproximativ 36 %, în timp ce judeţul Vâlcea se clasează în topul judeţelor cu un risc moderat având o rată a sinuciderilor de 11,02%. Anul trecut, în judeţul Vâlcea, au fost înregistrate 42 de cazuri de sinucidere: 2 persoane s-au aruncat de pe clădiri, 32 de persoane s-au spânzurat, 4 s-au sinucis prin înec, iar unul prin accident rutier. În schimb, în primele 7 luni ale anului 2007, au fost înregistrate 19 sinucideri, 16 dintre acestea fiind prin spânzurare. Chiar dacă despre multe dintre sinuciderile care au avut loc în ultima lună s-a spus că au fost influenţate de caniculă, medicul Florian Ghiţă, şeful Secţiei de Medicină Legală din cadrul Spitalului Judeţean Vâlcea, infirmă aceste zvonuri. „Nu se poate face o legătură directă între valul de sinucideri şi căldură. Perioadele în care au loc, cel mai adesea sinucideri, sunt primăvara şi toamna. 90% dintre sinucigaşi aleg să se spânzure. Anul acesta avem mai puţine sinucideri decât anul trecut” – ne-a declarat doctorul Ghiţă.
Cel mai recent caz de sinucidere a fost sesizat poliţiei din Călimăneşti în dimineaţa zilei de sâmbătă, 28 iulie a.c. Poliţiştii au fost anunţaţi prin intermediul numărului 112 că un bărbat şi-a luat viaţa. Nicolae Chiriac din Călimăneşti avea 60 de ani şi avea afecţiuni psihice. El s-a spânzurat cu o frânghie de grinda grajdului aflat în curtea casei sale. Poliţiştii nu au reuşit să afle până la ora actuală motivele care l-au determinat pe bătrân să-şi ia viaţa, ei continuând cercetările în acest caz.
Copil de 14 ani, găsit spânzurat în grajdul din curtea casei
Un alt caz cutremurător este cel al unui copil de 14 ani din Băbeni, care s-a sinucis în luna iunie a acestui an. Adrian S. a fost găsit spânzurat de tatăl său, Emilian, în grajdul din curtea locuinţei. Vecinii familiei spun că tânărul avea probleme psihice şi era un cunoscut cleptoman. Ei mai spun că părinţii lui se aflau în divorţ, obligându-l să stea când la unul, când la celălalt. Până la urmă, tânărul nu a mai rezistat şi a decis să-şi pună capăt zilelor. Părinţii însă, afirmă în continuare că nu ştiu care au fost motivele pentru care băiatul a recurs la un asemenea gest extrem.
O bătrână din Budeşti şi-a pus ştreangul de gât
În luna februarie, o bătrână din satul Ruda, localitatea Budeşti, a fost găsită spânzurată de un căprior al pătulului. Constantina L., de 74 de ani, a încercat de nenumărate ori să-şi ia viaţa, ea fiind, de fiecare dată, împiedicată de cei doi fii ai săi. Femeia mai încercase să se sinucidă cu o lună înainte, când din cauza unei supradoze cu Diazepam, copiii ei au fost nevoiţi să o transporte de urgenţă la Spitalul Judeţean Vâlcea. De data aceasta, bătrâna s-a folosit de o frânghie pe care a legat-o de un căprior al pătulului. În urma expertizei medico-legale s-a constatat că femeia nu prezenta urme de violenţă pe corp.
A vrut să fie lângă soţia lui
Un alt bătrân care şi-a luat viaţa prin spânzurare este Marian Ceauşescu, de 81 de ani, din comuna Vaideeni. Poliţiştii din localitate au fost anunţaţi de un sătean despre tragicul eveniment. Marian Ceauşescu locuia singur de la începutul anului de când soţia sa a decedat. De atunci, bătrânul a încercat de nenumărate ori să se sinucidă, dar a fost salvat de rude sau vecini. Corpul neînsufleţit al bărbatului a fost găsit chiar de fiica sa care a alertat vecinii.
S-a electrocutat
Un caz mai ciudat de sinucidere este cel al lui Vasile F. de 77 ani, din Băbeni, care şi-a luat viaţa în luna mai a acestui an. Bătrânul a fost găsit mort în timp ce ţinea în mână 2 fire de cablu conectate la priză. Din cercetările poliţiştilor a rezultat că moartea bărbatului nu a fost accidentală.
S-a sinucis în spital
În dimineaţa zilei de 20 iulie a.c., o bolnavă internată la spitalul psihiatric din Drăgoeşti a fost găsită moartă în baie. Georgeta Stoian a ales să îşi ia viaţa cu o zi înainte de a împlini 48 de ani. Femeia a fost găsită spânzurată în baie şi medicii spun că nu era la prima tentativă de a-şi lua viaţa.
O tentativă de suicid a avut loc şi la Spitalul Judeţean Vâlcea. În data de 7 februarie a.c., Marin T. de 62 ani din comuna Budeşti a sărit de la etajul 2 al spitalului. Bărbatul care a scăpat cu viaţă era internat la secţia de neurologie.
Cristina PÎRVU, Claudia STANCIU

Niciun comentariu: